Tămâioasă Românească este un soi de struguri cu o tradiție de peste 2000 de ani...
Vezi vinuriTămâioasă Românească este un soi de struguri cu o tradiție de peste 2000 de ani în România. Deși originea sa este incertă, se știe că strugurii provin din sudul Greciei, din familia Muscat și este unul dintre cele mai vechi soiuri din lume. În timpul antichității, vinurile Muscat au fost cele mai apreciate din toate țările situate în bazinul mediteranean. Mai mult decât atât, aceste vinuri – care în acel moment erau transportate în amfore – și butașii de viță de vie erau considerate valute în practicile comerciale.
În România, soiul de struguri a fost introdus de coloniștii greci și de comerțul lor în porturile orașului Dunărea și Marea Neagră, care s-au dezvoltat exponențial în timpul domniei lui Burebista, primul rege al dacilor (82-44 î.Hr.). Istoria sa foarte veche în teritoriul românesc, împreună cu supraviețuirea împotriva invaziei filoxerei (aproximativ 1860), îi conferă dreptul de a fi considerat un soi indigen.
Tămâioasa este o plantă relativ viguroasă, cu struguri cu recoltare târzie, cu o cantitate mare de zahăr acumulată. Planta este sensibilă la îngheț secetă, umiditate excesivă și felurite boli de viță. Are o productivitate scăzută și este răspândită în aproape toate podgoriile din România.
Tămâioasa Românească este cultivată pe o suprafață de aproximativ 1.000 de hectare, în special pe podgoriile Drăgășani, Mehedinți, Ștefănești-Argeș, Dealu Mare, Pietroasele, Murfatlar și Cotnari.
Datorită acumulării ridicate de zahăr, din acest soi de struguri se produc vinuri aromate de desert cu un potențial de îmbătrânire foarte bun, cu arome inconfundabile de flori de fagure, de tei, de salcâm, de trandafiri albi, de busuioc și de tămâie. În ultimul timp, spre o surpriză generală, Tămâioasa Românească a fost, de asemenea, făcută ca un vin sec și impresionează prin corpul său delicat, prospețime și arome tipice.