Tămâioasă Românească este un soi de struguri cu o tradiție de peste 2000 de ani...
Vezi vinuriExistă două categorii de struguri cultivate în România: soiurile internaționale, importate după epidemia de filoxeră din secolul 19 și vechile soiuri tradiționale românești. Cel mai răspândit soi de struguri din România este Feteasca Regală, cu vii care acoperă 12 661 hectare în 2017, reprezentând 13,5% din soiurile nobile de struguri românești.
Cele mai cunoscute și tradiționale soiuri locale sunt Fetească Neagră, Fetească Albă și Fetească Regală, crescute în toate regiunile viticole. Acești struguri produc vinuri seci, demiseci sau dulci, cu un conținut de alcool de 12-14%, o culoare roșie roșie, cu nuanțe de rubin și o aromă de coacăze negre, mai bogată și mai fină cu îmbătrânirea. Acest soi produce vinuri de calitate superioară, perfecte pentru îmbătrânire.
În termeni de cultură de viță, Feteasca Regală este rezistentă la îngheț și la mucegai, probabil toate motivele bune pentru popularitatea sa, dar este sensibilă la secetă. Este considerată o varietate de struguri semi-aromatici, vinurile sunt seci, proaspete, au o aciditate ridicată și o aromă deosebită.